Traveling with Kids - Airplane, Part 3

Putovanje s djecom – Zrakoplov, 3. dio

Nastavljamo sa serijom blog postova o putovanju s djecom. U prvom postu bavili smo se kupnjom karata i pakiranjem. Drugi post bio je posvećen planiranju putovanja, odabiru smještaja i zračnoj luci do samog trenutka ulaska u avion. U ovom postu pokušati ćemo dati nekoliko korisnih savjeta kako preživjeti let s djecom i uspješno doći na vašu destinaciju.

Iako se mnogi roditelji užasavaju leta s malom djecom, let avionom nije ništa zahtjevniji za dijete od dugotrajnije vožnje automobilom ili autobusom. Kao što smo već spomenuli, dijete do dvije godine starosti sjedi s jednim od roditelja (lap infant). Tijekom polijetanja i slijetanja veže se pojasom koji je povezan na vaš pojas. Samo polijetanje biti će zanimljivo nešto starijoj djeci, ali bebama zna biti stresno. Svakako je preporuka svim majkama koje doje iskoristiti to moćno oružje i hraniti dijete tijekom leta. 😊 Na taj će se način beba osjećati puno sigurnije i uz malo sreće prespavati će većinu letu. Naravno, na dužim letovima i sama sam imala raznih situacija i možete očekivati da će se dijete u jednom trenutku uznemiriti. Svakako je preporuka sa sobom ponijeti ergonomsku nosiljku za bebe i u trenutku nervoze staviti bebu u nosiljku i šetati avionom. Uvijek ponesite i neke nove svjetleće igračke ili zvečke koje će vam pomoći zainteresirati bebu bar neko vrijeme. Neke kompanije su jako dobro opremljene za put s djecom tako da preporučamo da se na dulje putovanja uputite s boljim kompanijama. Jako dobro iskustvo sam imala s Emiratesom koji su na letu imali i dječje kašice, slikovnice i ostalu zanimaciju koja vam može olakšati let s najmlađima. Za bebe su imali i mogućnost postavljanja dječjeg krevetića (tzv. baby bassinet) koji se pričvršćuje na zid ispred vašeg sjedala tako da u svakom trenutku imate dijete na oku. Nažalost, nisam imala sreću da mi dijete prespava let u krevetiću, ali ako ništa drugo, dobro nam je došao kao dodatno mjesto za odlaganje stvari. 😊 Pripremite svu potrebnu dječju kozmetiku i manji set pelena tako da vam je u svakom trenutku pri ruci ako zatreba. Red spavanja, red hranjenja, red šetanja i preživjeti će te i dulje letove bez većih problema. Sasvim je normalno da se beba rasplače u avionu, i koliko god to potencijalno nerviralo vaše suputnike, nemojte gubiti živce jer beba osjeti ako ste nervozni i postaje još nesretnija i nervoznija.

Let s nešto većom djecom ipak je lakši. Svakako osigurajte zanimaciju s kojom će te im smanjiti mogućnost dosade tijekom dužih putovanja. Ponesite male bojice, blokiće, naljepnice, bojanke, grickalice, manje društvene igre prilagođene putovanjima i sve što će ih učiniti sretnim tijekom leta. Ako nemate ideje što ponijeti sa sobom, svakako zavirite u našu web shop kategoriju Djeca u kojoj možete pronaći razne putne dodatke, kozmetiku i zanimaciju malih dimenzija i pakiranja, posebno prilagođenu za putovanje s djecom. U slučaju nervoze i vrpoljenja na sjedalu, svakako zajedno prošećite avionom. Zanimljivo će im biti i sjedenje uz prozor pa će te i na taj način dobiti barem pola sata mira. Dodatno ih možete zainteresirati pričama što će sve vidjeti na putovanju i koje dnevne aktivnosti mogu očekivati, pod uvjetom da ste putovanje i aktivnosti prilagodili njihovim potrebama, kao što smo objasnili u drugom blog postu.

Kada napokon sletite, svakako pričekajte da se raziđe gužva i da većina putnika izađe kako bi u miru spakirali dječje stvari, po potrebi bebu stavili u nosiljku i u miru izašli iz aviona. Još samo morate pričekati vašu prtljagu i došli ste na dugo očekivanu destinaciju. Ako ste na put nosili dječja kolica, provjerite prilikom izlaska iz aviona možete li ih dobiti odmah ili će vas čekati na trakama za prtljagu. Ako ih ne pronađete na traci za prtljagu, nemojte paničariti, često će izaći na posebnoj traci za tzv.  prekomjernu prtljagu (oversized baggage). Ako ste na put ponijeli i auto sjedalicu, možete očekivati istu stvar. Sjedalica će izaći ili zajedno s ostalom prtljagom ili na traci za prekomjernu prtljagu.

Korak po korak i preživjeli ste let s djecom. Sljedećih par dana dajte sve od sebe da trud oko putovanja s djecom ne bude uzaludan. Opustite se, uživajte i odmorite se. I zapamtite, ako vi niste opušteni, neće biti ni vaša djeca. Zato kao i uvijek savjetujemo: Živite ugodno. Putujte bezbrižno. Odaberite Cosy Pack...

Natrag na blog