Photo by Hanson Lu, kid running on an airport

Putovanje s djecom – Zrakoplov, 1. dio

U prvom blog postu u seriji postova o putovanju s djecom pokušati ćemo dati nekoliko savjeta kako bi vam olakšali putovanje zrakoplovom s djecom.

Za početak bih voljela razjasniti neke nedoumice koje često brinu roditelje:

  1. Putovanje zrakoplovom za dijete nije ništa stresnije od putovanja automobilom
  2. Vaše dijete neće doživjeti stres u zračnoj luci niti će se dogoditi stampedo prilikom ulaska u zrakoplov
  3. Vaše dijete, bez obzira na dob, neće imati posljedice nakon leta zrakoplovom
  4. Loš zrak u zrakoplovu neće ostaviti trajne posljedice na dišni sustav vašeg djeteta
  5. Povremeni neugodni osjećaj tlaka u ušima prilikom slijetanja zrakoplova neće oštetiti sluh vašeg djeteta
  6. U zrakoplovu su djeca najnormalnija pojava. Nitko neće izbaciti dijete iz zrakoplova ako se rasplače ili pokaže znakove nervoze. Vaš zadatak je da to svedete na minimum

Ok, nadam se da smo razjasnili da let zrakoplovom nije poguban za vaše dijete pa krenimo s nekim savjetima za koje se nadam da će pomoći svakom neodlučnom roditelju i potaknuti ga da ipak napravi taj veliki korak i jednostavno krene na putovanje.

Moje prvo iskustvo je bio let sa šestomjesečnom curicom u daleki Oman. Odmah nakon kupovine avionskih karata počela sam dobivati savjete od prijatelja i obitelji: „Kuda ćeš s tako malim djetetom u avion? Tako malo dijete nema što raditi na tako dalekoj destinaciji? Jeste li sigurni da ćete to izdržati? Temperature su visoke, bolje da ostanete doma. To je potpuno druga kultura, ne znaš kako tamo neki čudni i opasni ljudi reagiraju na djecu.“

Sva sreća, moja želja za putovanjem je bila toliko velika da sam uspjela ignorirati hrpu brižnih savjeta. Da odmah pojasnim, bilo kakav postupak kojim bi ugrozila sigurnost vlastitog djeteta ne dolazi u obzir, ali sigurnost na dobro isplaniranom putovanju ne bi trebala biti upitna. Svakako je najvažniji savjet: „Opustite se, ako vi niste opušteni, dijete sigurno neće biti opušteno“.

Krenimo od same kupovine karata. U većini zrakoplovnih kompanija, djeca do dvije godine starosti sjede na mjestu zajedno s roditeljem (lap infant) i ne plaćaju vlastitu avionsku kartu, eventualno manje naknade. Financijski je putovanje s djecom do dvije godine puno pristupačnije jer ne plaćate punu cijenu karte zato je moj savjet, iskoristite taj period maksimalno.😊 Dijete dobiva svoj pojas koji se veže na vaš pojas i nužno ga je koristiti prilikom polijetanja i slijetanja. Bitno je samo da ste svjesni da će dijete prilikom leta morati dijeliti sjedalo s vama. Naravno, ništa vas ne sprječava da se s djetetom u miru prošećete avionom ili ga stavite u nosilicu ako se radi o putovanju s bebom. Prilikom rezervacije sjedala, nastojte odabrati sjedalo pokraj prozora. To je jedan od načina kako dijete zaokupiti nečim zanimljivim. Iako svaka kompanija ima svoja pravila, u većini slučajeva je dopušteno nositi dječja kolica koja prijavljujete na check-inu i radite tzv. gate check-in koji vam dozvoljava korištenje kolica do samog ulaska u avion gdje će te ih predati osoblju koje će ih spremiti tijekom leta. Ako na destinaciji planirate putovati automobilom (rent a car), naš savjet je da provjerite uključuju li vaše karte i mogućnost besplatnog nošenja dječje sjedalice za auto. Najam sjedalica često zna jako povećati trošak najma automobila, pa zašto ne iskoristiti mogućnost besplatnog prijevoza vlastite sjedalice. Sjedalicu u zračnoj luci prijavljujete na check-inu i najčešće predajete na posebnom šalteru za tzv. Oversized baggage.

Kupnja dodatne prtljage ovisi o vašim preferencijama. Pravila i dopuštene težine prtljage specificirana su prilikom kupnje karata pa svakako obratite pozornost na te detalje. Odluka možete li se zajedno s djetetom spakirati u jedan manji kofer koji možete ponijeti sa sobom u kabinu ili vam obavezno treba veći kofer koji predajete prilikom check-ina (check in baggage), ovisi o puno faktora.  Teško je odlučiti što i koliko odjeće vam treba za putovanje s djetetom. Prije svega, razmislite gdje putujete i kakve su vremenske prilike na vašoj destinaciji? Jeste li smješteni u apartmanu ili hotelu? Imate li gdje oprati i osušiti odjeću, jer i sami znate da ne postoji toliko velik kofer koliko dijete može zaprljati majica i hlača 😊?  Svakako je savjet, što manje i što kompaktnije, to bolje. Većina zrakoplovnih kompanija dozvoljava i dodatnu manju torbu za djecu do dvije godine, u koju možete staviti potrepštine kao što su hrana, voda, pelene, osnovnu kozmetiku i lijekove koji bi mogli zatrebati tijekom vašeg putovanja. Također je bitno je razlučiti što vam je potrebno u samom avionu, a što je jednostavnije ponijeti u predanoj (checked-in) prtljazi. U ručnoj prtljazi svakako preporučamo ponijeti nužne kozmetičke potrepštine, vodu, grickalice i lijekove. Ako se radi o maloj bebi, preporuka je uzeti i dovoljnu količinu pelena, prematalicu i osnovnu kozmetiku. Iz mog iskustva za letove od par sati, dovoljne su četiri pelene, a svakako izbjegavajte pretrpavanje nepotrebnim količinama jer ste ionako ograničeni s dopuštenom težinom prtljage. Iako je security na aerodromu dosta striktan koje količine tekućine možete unijeti u kabinu (max 100ml), često će djeci dopustiti unos bočice vode iznad 100ml. Prilikom pakiranja ručne prtljage, svakako preporučamo da odmah odvojite tekućine, provjerite dopuštene količine i zapakirate ih u prozirnu zip vrećicu koju će te predati djelatnicima zračne luke prilikom sigurnosne provjere. Za lijekove koji se izdaju na recept, svakako imajte kopiju recepta ili bar nekakav email koji služi kao dokaz da je liječnik odobrio korištenje takvog lijeka i da je takav lijek potreban u slučaju da se dijete neočekivano razboli tijekom putovanja. Na putovanju, a posebno na putovanju zrakoplovom, ne trebate kozmetiku u velikim pakiranjima jer će te brzo zapuniti vaše kofere i prijeći ionako ograničenu dopuštenu težinu.

Dodatno ponesite nešto s čime će te zabaviti djecu tijekom putovanja. Za bebe to može biti zvečka, tješilica ili plišana igračka. Za veću djecu svakako ponesite razne zanimacije kao što su bojice i bojanke, blokovi, naljepnice i ostalo. Sve što će ih zaokupiti barem pola sata je bolje od improvizacije u hodu.

Prije polaska, svakako još jednom provjerite masu vaše prtljage. Kofere možete izvagati na običnoj osobnoj vagi, ali svakako je praktičnije imati vagu za vaganje prtljage koja je preciznija, malih je dimenzija i možete je ponijeti na put kako bi izvagali vaše kofere prilikom povratka.

Ako nemate vremena ili ne znate kako si olakšati pakiranje i što kupiti za putovanje s djecom, svakako pogledajte naše webshop kategorije Dodaci, Djeca i Cosy Pack u kojima je Cosy Pack tim pripremio putne dodatke, kozmetiku i dječje potrepštine malih količina i dimenzija, posebno prilagođenih za putovanje zrakoplovom.

Kupnju karata i pakiranje smo obavili, napokon možemo krenuti u zračnu luku 😊
U međuvremenu pripremamo novi post u kojem nastavljamo s našim putovanjem, a do tada svakako zapamtite: Živi ugodno. Putuj bezbrižno. Odaberi Cosy Pack...

Natrag na blog